Pieter Benschop (Sassenheim, 1972)

 

Op jonge leeftijd was ik al fanatiek met het bedenken en maken van de meest uiteenlopende dingen. In het bos vlakbij ons huis bouwde ik samen met mijn vriendjes verschillende boomhutten, crossfietsparcours en vlotten. Later werden dat skateboard ramps en meubeltjes. Ook leerde ik tekenen en schilderen bij een kunstenaar uit de familie.

Mijn liefde voor tekenen en bouwen heeft ertoe geleid dat ik in 1999 afstudeerde als architect aan de Technische Universiteit in Delft.

Na mijn studie ben ik werkzaam geweest bij Architectuurstudio Herman Herzberger, waar ik mijn liefde voor scholenbouw en het stimuleren van ontmoeting en meervoudig gebruik heb ontwikkeld. Ik werkte onder andere aan de Brede school in Schalkwijk, Brede school de Opmaat in Arnhem en het Orpheus Theater in Apeldoorn.

Bij O.N.X. Architecten BNA, hield ik me bezig met het ontwikkelen van architectonische concepten en het uitwerken hiervan. Aan projecten als het Westfries Archief in Hoorn, de kantoorvilla's in Hoofddorp en villa Valk in Ter Aar heb ik een grote bijdrage geleverd.

Bij KVDK Architecten heb ik als projectarchitect veel projecten in de regio van eerste schets tot oplevering ontworpen en begeleidt, zoals bijvoorbeeld de Victorschool in Noordwijkerhout, de Egelantier in de Zilk en het kantoor van JdB Groep in Hoofddorp.

Bij NOAHH | Network Oriented Architecture begeleidde ik als projectarchitect het ontwerp en uitvoering van drie van de vier zalen van Cultuurcomplex Amare in Den Haag, de Theaterzaal van het Nederlands Dans Theater, de Ensemblezaal van het Koninklijk Conservatorium en de Repetitiezaal van het Residentieorkest. Ook van projecten als de brede school in Rockanje, Elementary Furniture en het bestuurskantoor van SCOL in Leiden was ik de projectarchitect.

Ik ben altijd op zoek naar verrassende en verbindende architectuur met aandacht voor detail en ambacht.

In 2022 ben ik mijn eigen architectenbureau in Haarlem gestart.


Inspiratie

"Make It Simple, But Significant"
Don Draper, Mad Men


“The ability to turn near-disasters into never-before-seen feats of style and agility”
Dogtown and Z-Boys: About Jay Adams of the Zephyr skateboard team in the 1970s

Foto: Craig R. Stecyk III