Vlinderhof in Tiel

Opdrachtgever : Kleurrijk Wonen Tiel
Architect : Pieter Benschop Architect
Aannemer: Ouwehand Bouw Gorinchem
Omvang: 36 sociale huurappartementen tussen de 60 en 80m2
Locatie: Tiel
Fase: Tenderwinst 2022 - Voorontwerp

Het Vlinderhof positioneert zich op  ontspannen wijze in de situatie. Het plan bestaat uit twee hoofdvolumes die onderscheidend zijn in vorm en hoogte. Het twee laagse volume aan de oostzijde neemt afstand tot de bestaande woningen en de sprongen in de gevel bewegen mee in deze logica, De verbinding tussen het drielaagse volume aan de linkerzijde en het tweelaagse volume aan de rechterzijde, gezien vanaf de parkeerplaats. De verbinding is doormiddel van een transparante loopbrug met zicht op de binnentuin. De loopbrug is voorzien van een lamellenhekwerk en bouwkundig geïntegreerde plantenbakken. De gemeenschappelijke binnentuin wordt omsloten door beide bouwmassas en opent zich aan de zuidzijde. Door de binnentuin loopt een langzaam verkeersroute die is aangesloten op het bestaande netwerk.

De schil van het gebouw wordt uitgevoerd in genuanceerde zandkleurige baksteen. Er is een subtiel onderscheidt gemaakt qua kleur en uitvoering tussen de twee volumes. Zowel de voeg als het type steen is afwijkend. Het tweelaagse volume aan de linkerzijde op de afbeelding is iets donkerder uitgevoerd dan het drielaagse volume aan de rechterzijde. Op de kopgevels hebben we verbijzonderingen aangebracht door toepassing van smalle verdiepingshoge ramen, warm houten gevelvlakken die de kop- en langsgevel op de hoeken met elkaar visueel verbinden, getrapt metselwerk en nestkastjes voor mussen, als onderdeel van een genuanceerd gemetseld grid. Deze combinatie van voorzieningen verlevendigen de kopgevels zonder in te leveren op praktische indeelbaarheid van de plattegronden. De balkons zijn half verdiept in de gevel geplaatst omwille van privacy en plastiek. Ze geven de massa extra geleding en karakter. Dit effect wordt versterkt door de verdiepte gevelvlakken afwijkend te materialiseren in warm hout. Het geeft een mooi contrast met het lichte gemêleerde metselwerk.

Ook zijn de balkons als aparte volumes vormgegeven en niet onderling gekoppeld. Het voegt een extra schaalniveau toe en bevorderd daarmee de kleinschaligheid van het plan. Ter versterking van de alzijdigheid van het woongebouw zijn bij alle hoekappartementen de balkons op de hoeken gepositioneerd. Omwille van leesbaarheid van de massa van het ensemble loopt de metselwerkschil boven de bovenste balkons door.

De balkons zijn voor 2/3 dichtgemaakt doormiddel van geperforeerde staalplaten. De perforaties in de vorm van vlinders versterken de levendigheid en als onderstreping van de naam van het plan. Ook zijn de vlinders een knipoog als belangrijke schakel in de natuur en bestuivers voor de fruitbomen op de Betuwe.
Op de begane grond worden de loggia's doorgezet en  de balkons vervangen door een omzoming met behulp van haagbeuken. De galerijgevels worden uitgevoerd in een warme houten bekleding die je ook terug ziet komen ter plaatse van de balkons in de metselwerkschil. Omwille van de plastiek werken we met een subtiel lijnenspel van horizontale en verticale naden in het hout. De galerijen en loopbrug worden voorzien van wit stripstalen lamellenhek dat voor de betonnen galerijplaten langs is getrokken. Ter plaatse van de voordeuren van de appartementen voegen we een witte bouwkundige plantenbak toe die is geïntegreerd in het hekwerk. Het draagt bij aan de levendigheid van de galerijen en het markeert de positie van de voordeuren.
In het in centraal in het ensemble geplaatste trappenhuis plaatsen we grote verdiepingshoge ramen met zicht op de omgeving. De openheid van deze gevel, gecombineerd met de luifel, het lichte metselwerk afgewisseld met warm houten bekleding zorgt voor een duidelijk herkenbare en uitnodigende entree.