Waterpaviljoen te Bergen

Opdrachtgever : Gemeente Bergen
Ontwerpteam : Stephanie Lama, Bawar Tanay, Pieter Benschop
Locatie: Seurenheide, gemeente Bergen, Limburg
Fase: Ontwerpprijsvraag

Gestrand

Gestrand verteld het verhaal van onderweg zijn en onverwachts op je bestemming aankomen. Over je plek ontdekken zonder ernaar op zoek te zijn.
De bouwstenen van het waterpaviljoen (de zeecontainers) hebben een lange reis over de gehele wereld afgelegd om uiteindelijk op een onverwachte bestemming aan te komen, het waterpaviljoen in Seurenheide.
Ook bezoekers aan het gebied kunnen na een wandeling blijven hangen bij gestrand, een levendige plek als onderdeel van de actieve natuurbeleving. Gestrand is een strandpaviljoen aan recreatieplas Seurenheide.
Gestrand is onderdeel van een reeks bijzondere ervaringen aan de wandelboulevard tussen de zwemplas en het Leukemeer. Het werkt als verbinder op verschillende niveaus. De “brug” is als landmark herkenbaar vanaf zowel de plas als het meer, maar ook duidelijk zichtbaar vanaf de wandelroute door het gebied.

De eenvoudige doch spectaculaire vormgeving maakt gestrand tot een geliefde bestemming voor dagjesmensen en zorgt voor herkenbaarheid van grote afstand. Op strandniveau wordt de aansluiting gezocht met het lager gelegen strand aan de zwemplas.
De robuuste uitstraling van de containers past bij de maat en schaal van de ongerepte natuur van Seurenheide.

Gestrand wil zowel de recreatieve strandbezoeker bedienen als de kunst, natuur en architectuur liefhebber. De twee duidelijk te onderscheiden niveaus in het paviljoen appelleren hieraan.
De brug is geschikt voor wisselende exposities en privé verhuur. Het lager gelegen deel heeft maximaal verbinding met het maaiveld en is meer horeca gericht. De binnenzijde van Gestrand is ruw en kan tegen een stootje. Er is gebruik gemaakt van houtsoorten die lokaal zijn gewonnen en verwerkt. Het geeft het paviljoen een vanzelfsprekendheid die maximaal aansluit bij haar omgeving.
Omdat het paviljoen uit gelijke bouwstenen bestaat is het mogelijk om iets kleiner te beginnen en bij toenemend succes verder uit te breiden. Ook bestaat de mogelijkheid om tijdelijke seizoens afhankelijke voorzieningen zoals kanoverhuur en opslag toe te voegen en af te schalen.
Gestrand is een circulair waterpaviljoen dat het hele jaar door functioneel is.