Elementary Furniture

Opdrachtgever : Atlant Basisonderwijs, IJmuiden
Architect : NOAHH | Network Oriented Architecture
Projectarchitect bij NOAHH: Pieter Benschop
Meubelfabrikant: Van der Plas, Meubel en Project B.V.
Locatie: Basisschool de Zefier, IJmuiden


Fotografie: Katja Effting

Elementary is meubilair voor primair onderwijs ontworpen door NOAHH in samenwerking met de meubelproducent Van der Plas interieur en mensen uit het basisonderwijs.
De ontwikkelingen in het primair onderwijs, waarbij er steeds meer groep doorbrekend en gedifferentieerd les wordt gegeven hebben ertoe geleid dat de manier waarop we naar schoolgebouwen en hun inrichting kijken fundamenteel is veranderd. Waar vroeger de nadruk lag op klassikaal onderwijs, wordt er nu meer gewerkt in groepen, zowel binnen als buiten de lokalen.
Met Elementary kun je zowel groepsgewijs als individueel en zowel binnen als buiten het klaslokaal werken. De leeromgeving kan voortdurend worden aangepast door de leerkrachten, maar vooral ook door de kinderen zelf.
Elementary is bedacht om plekken te creëren in ruimten waar veel kinderen op verschillende manieren aan het werk zijn. Het biedt rust, structuur en flexibiliteit.
Door de schaal en geborgenheid van de werkplekken kunnen kinderen zich beter concentreren en worden ze minder snel worden afgeleid door hun klasgenoten. Daarnaast houden de leerkrachten nog steeds voldoende overzicht. De eenvoud in vormgeving en de verschillende mogelijkheden in gebruik stimuleren het leerproces en de creativiteit van de kinderen.
Het minimale kleurgebruik is een reactie op de hedendaagse drukke beeldcultuur, het meubilair biedt een rustige en neutrale basis als leeromgeving.